Varaa parturiaika netissä Facebook Avoinna ma-pe klo 9.00 - 17.00
Satakunnantie 12, 20100 TURKU
Soita puh. 040 5453 509 tai 044 976 0057

Asiaa, ohjeita ja opastusta hiusten maailmasta.

Miesten hiustenlähtö

Hiuksia on yhteensä noin 80 000-150 000 yksilöstä riippuen. Hiuksilla on kasvukausi, joka kestään. 3 -8 vuotta. Sen jälkeen on lepovaihe, joka voi kestää useamman kuukauden. Tämän jälkeen hius irtoaa ja uusi hius kasvaa tilalle. Hiukset kasvavat n. 0,3- 0,5 mm vrk ja hiuksista n.85% on kasvuvaiheessa ja loput lepovaiheessa. Hiuksia lähtee normaalisti 100- 150 kpl päivittäin, lyhyissä hiuksissa sitä ei huomaa, pitkiä hiuksia löytyy helpommin jokapaikasta.

artikkeli2pieni

Hiusten lähdön syitä

Yleisimpiä syitä miehillä on perinnöllinen, miestyyppinen kaljuuntuminen. Ikään liittyvä hiusten oheneminen ja väheneminen. Hiuksia voi lähteä myös erilaisissa päänahan sairauksissa, pälvikaljuisuudessa, solusalpaajahoitojen yhteydessä. Myös puutteellinen ravitsemus ja stressi voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.

Perinnöllinen hiustenlähtö

Hiusten oheneminen ja ohimolahdekkeilta hiustenlähtö alkaa usein jo 20 ikävuoden tienoilla. Perimä tulee usein äidin puolelta, ei niinkään isältä pojalle. Usein silti tältä vaikuttaa kun näkee isän ja pojan yhdessä. Aluksi hiustenlähtö on hidasta, mutta aikaa myöten päälaki tulee melko paljaaksi tai siinä kasvaa muutamia yksittäisiä hentoja hiuksia. Sivu- ja takaosan hiukset säilyvät. Perinnölliseen hiustenlähtöön ei voi itse vaikuttaa. Jotain lääkehoitoja on kehitetty, niistä pitää tarkemmin kysyä asiaan perehtyneeltä lääkäriltä. Pernnöllisen hiustenlähdön taipumuksen saaneen ei pidä olla huolissaan, vaikka nuorena se ei välttämättä tunnu hyvältä. Aikamme on ulkonäkökeskeinen, unohdetaan tärkeämmät arvot elämässä. Hiuksia leikataan ja muokataan hiustenlähdön edetessä, ainoa vaihtoehto ei ole hiukset pois. Tässäkin tapauksessa hiuksia tulee käsitellä ja hoitaa hyvin.

Ikään liittyvä hiustenlähtö

Ikään liittyvä hiustenlähtö on perimästä kiinni. Yksittäiset hiukset ohenevat ja niiden määrä vähenee. Hiukset menettävät värinsä, vaalenevat ja harmaantuvat. Hiukset tulevat hauraammiksi ja tuntuvat kuivilta. Perimä vaikuttaa missä iässä nämä alkavat näkyä.Hiuksia tulee hoitaa hellävaraisesti, hyvillä tuotteilla, joita löytyy parturista ja opastuksella oikeanlaiset aineet löytyvät. Hiukset leikataan huomioiden hiusten väheneminen, asiakkaan tyylin mukaan.

Päänahan sairaudet, pälvikaljuisuus

Erilaiset päähahan sairaudet kuten karvatuppitulehdus, atooppinen tai tali- ihottuma yms. voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Sairaudet kuuluvat aina lääkärin hoitoon. Väliaikaista hiustenlähtöä esiintyy solusalpaajahoitojen yhteydessä. Stressi voi aiheuttaa hiustenlähtöä, joka voi palautua kun ongelma saadaan hoidettua. Pälvikaljuisuus niinikään voi olla väliaikaista. Hiuksia lähtee kokonaan muutamasta millistä senttien kokoisiin alueisiin. Taudinkulku on arvaamaton, yleensä hiukset kasvavat takaisin. Psoriaatikoilla taas usein on vahvat, hyvät hiukset.

Parturi tehtävä on löytää jokaisella asiakkaalle hyvä, persoonaan ja hiuksiin sopiva leikkaus. Opastaa hyvien parturituotteiden käytössä ja valinnassa. Ohjata asiakas lääkäriin, jos epäilee päänahan sairautta. Muistuttaa hiustenlähdöstä kärsivää asiakasta, ettei komeus ja karisma ole pelkästään hiuksista kiinni!